Op 1 oktober 1999 stopte de wereld met draaien. Olivia, ons dochtertje van tweeënhalf jaar, bleek een hersenstamtumor te hebben. In één klap zagen mijn man en ik al onze toekomstplannen in rook opgaan. Verdoofd door wanhoop en radeloosheid begonnen we aan een intensieve zoektocht naar genezing.

De middelen om de tumor te bestrijden, bleken beperkt: voor veel behandelingen was Olivia nog te jong. We klopten aan bij dokters in de hele wereld, maar de wetenschap had geen antwoord. Alleen KU Leuven gaf ons een sprankeltje hoop. Er was een beloftevol onderzoek opgestart, dat in een nieuwe therapie kon uitmonden. De financiële middelen voor een snelle ontwikkeling ontbraken echter.

Olivia overleed op 10 april 2000. Ze werd net geen drie jaar oud. Naast onmetelijk verdriet voelden we ook opstandigheid. Hoe was het mogelijk dat een veelbelovende studie door financiële moeilijkheden in de ijskast was gezet, waardoor een jong en kostbaar mensenleven verloren ging? Dit vonden we onaanvaardbaar!

We besloten het Olivia Hendrickx Research Fund op te richten om zo nuttig veelbelovend kankeronderzoek te financieren en kinderen met kanker betere vooruitzichten te bieden. Daarbij focusten we van bij het begin op vernieuwend wetenschappelijk onderzoek dat snel naar een concrete behandeling kan leiden. Zo hielpen we al mee aan de uitbouw van immunotherapie, en steunen we intussen andere interessante kruisbestuivingen aan verschillende Belgische topuniversiteiten. Bijgestaan door een wetenschappelijke adviesraad volgen we alle studies met een grote betrokkenheid en blijven we ons einddoel – wordt een kind daar echt beter van? – streng bewaken.

Olivia had geen toekomst, terwijl haar leven nog moest beginnen. Maar voor veel andere kinderen kan dit dankzij nieuwe therapieën anders zijn. Wij hebben de sleutel tot hun toekomst in handen. Het Olivia Fund wil iedereen, en vooral de zwaksten en allerkleinsten, betere vooruitzichten geven. Meer kans op een gezonde toekomst.

Ook u kunt ons daarbij helpen.

Geef kanker geen kans.

signature ilse

 

 

 

 

 

 

Ilse De Reze

Olivia’s mama

Voorzitster Olivia Fund

Benieuwd naar onze concrete aanpak?