De vooruitzichten voor bepaalde vormen van kanker, zoals hersentumoren, blijven erg slecht, ondanks een intensieve aanpak met de beste klassieke middelen. Daarom stimuleert het Olivia Fund onderzoek naar nieuwe behandelingen.

Een belangrijke doorbraak komt van de immunotherapie. Deze behandeling tegen kanker gaat uit van een heel ander principe dan chirurgie, radio- of chemotherapie. Immunotherapie stimuleert het ingebouwde immuunsysteem van het menselijk lichaam en probeert zo de ongebreidelde groei van kwaadaardige tumorcellen af te remmen of te verhinderen. Het is uiteindelijk het eigen afweersysteem van een patiënt dat de tumor bestrijdt.

Nu bestaan er verschillende vormen van immunotherapie. Een veelbelovende methode, die al tot mooie resultaten heeft geleid, is de zogenaamde tumorvaccinatie voor hersentumoren, waarbij met immuuncellen van een patiënt gewerkt wordt. Eerst wordt de tumor zoveel mogelijk chirurgisch verwijderd. Daarna wordt er in het labo een vaccin gemaakt op basis van het specifieke tumorweefsel en de witte bloedcellen van een patiënt, waaruit dendritische cellen gehaald worden. Vandaar dat deze specifieke immunotherapie meestal dendritische celtherapie wordt genoemd.