Doctoraat met steun van het Olivia Fund

LienVDBerk (4) (800x534)

Lien Vandenberk verdedigde op 11 maart 2016 met glans haar doctoraatsthesis, waaraan zij met steun van het Olivia Fund vijf jaar heeft gewerkt. Ze heeft zich aan de hand van een muismodel verdiept in een vernieuwende methode om de werkzaamheid van tumorvaccinaties (dendritische celvaccins) tegen kwaadaardige hersentumoren te verhogen.

Bij een tumorvaccinatie worden de dendritische cellen (gekweekt uit de witte bloedcellen van de patiënt zelf) doorgaans beladen met dode tumorcellen (ook van de patiënt). Die dode tumorcellen bevatten immers antigenen, die na de tumorvaccinatie een specifieke immuunreactie tegen de tumor kunnen uitlokken. Lien Vandenberk heeft nu een manier gevonden om die LienVDBerk (2) (800x533)immuunreactie te versterken: met een fotodynamische therapie gebaseerd op hypericine (een soort lichttherapie die gebruik maakt van hypericine, een actieve stof die uit sint-janskruid wordt gewonnen) laat ze de tumorcellen sterven op een immunogene manier (die spoort het immuunsysteem aan om de kankercellen te vinden en te doden). Tijdens dit ‘sterfproces’ worden er namelijk signalen vrijgesteld die de dendritische cellen nog actiever en effectiever kan maken. Een combinatie van deze nieuwe vorm van immuuntherapie met chemotherapie kon de overleving van muisjes met hersentumoren sterk verbeteren. Ongeveer 50 % van de muizen konden volledig genezen worden, terwijl behandeling met chemotherapie alleen geen enkele muis kon genezen.

LienVDBerk (3) (800x533)Het project van Lien Vandenberk is op 2 maart gepubliceerd in het hoog aangeschreven vakblad Science Translational Medicine. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Prof. Van Gool en in samenwerking met het labo voor celdoodonderzoek en therapie van de KU Leuven (Prof. Agostinis en Dr. Garg). Er wordt nu ook bekeken of er in Duitsland een fase I-studie kan worden opgestart onder leiding van Prof. Dr. Stefaan Van Gool.

LienVDBerk (5) (800x533)