Dr. An Coosemans

An Coosemans (1980) is gynaecologe en leidt samen met Prof. Ignace Vergote de onderzoeksgroep ImmunOvar aan KU Leuven. Met haar team onderzoekt zij nauwgezet alle veranderingen van het immuunsysteem bij patiënten met eierstokkanker. Die kennis wordt dan gebruikt om een doelgerichte behandeling te ontwikkelen, waarin dendritische cel immunotherapie een belangrijke – maar niet de enige – rol speelt.

 

Onderzoek als studente

“Ik ben in 1999 met research begonnen als student-onderzoeker, waarbij ik onder meer het metabolisme bij kinderen, immunotherapie en allergie heb onderzocht. Op aanraden van mijn moeder ben ik toen op een labo afgestapt, dat had ik anders misschien niet gedurfd. Ze heeft me altijd aangemoedigd om nieuwe dingen te proberen. Het was een fantastische leerschool en het fundament voor mijn latere onderzoeksactiviteiten. Ik heb altijd onderzoek gedaan met een hoger doel: iets ontwikkelen om in de kliniek te kunnen toepassen en dus om mensen te helpen. In het geval van eierstokkanker is dit echt noodzakelijk, aangezien 80% van de patiënten aan de ziekte zal overlijden”

 

Combinatietherapie

Jpeg“Op immunologisch vlak werd ik opgeleid door UZ Leuven. Nu wil ik zelf, samen met mijn team, het tumorimmunologische gedachtengoed verder op de kaart zetten in Leuven. En ik wil die immunologie combineren met andere doelgerichte therapie. Ik geloof niet dat dendritsche cel-immunotherapie alléén een antwoord kan bieden. We moeten zoeken naar een combinatie met bijvoorbeeld chemotherapie, en zo komen tot een gepersonaliseerde approach, waarbij het immuunsysteem een cruciale rol moet spelen. Dat is bij eierstokkanker tot nog toe volledig genegeerd. Dat moét veranderen.”

 

 

Knokken voor financiering

“Het Olivia Fund maak àlles mogelijk. Zonder fonds geen experimenten. In de wereld van de onderzoeksbeurzen is het echt knokken. Behalve mijn eigen financiering als PhD-student en als postdoc van het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek) heb ik nog nooit geld kunnen binnenhalen van officiële instanties. Dankzij het Olivia Fund kan ik nu dit onderzoek doen en groeien.  Zo kan ik later hopelijk meedingen naar fondsen voor veel grootschaliger onderzoek – misschien zelfs op Europees niveau –  waarin we met een groter team in optimale omstandigheden aan nieuwe behandelingen kunnen werken en klinische studies kunnen opzetten.’

 

Immunotherapie bij andere kankersoorten

www.facebook.com/immunovar

www.eierstokkanker.be