Jochen Belmans labo nanopartikels prof Locquet

Jochen Belmans (1988) studeerde in 2011 af als Master of Science in de Biomedische Wetenschappen. Als doctoraatsstudent doet hij nu onderzoek naar een nieuwe generatie tumorvaccins, waarbij nanopartikels worden ingezet.

Nichtje

“Vroeg of laat komt iedereen wel in contact met kanker. Maar vooral toen mijn nichtje ziek werd, had dat een grote impact. Ze was twaalf en heeft de ziekte gelukkig overleefd. Omdat ik toen 16-17 jaar was, moest ik gaan beslissen wat ik wilde studeren. Dat heeft me sterk aangezet om voor wetenschappelijk onderzoek te kiezen. Kanker heeft zo’n grote impact op onze maatschappij, dat ik mensen echt wil helpen met wat ik doe. Ik heb een drang naar rechtvaardigheid, die ik met wetenschappelijk onderzoek wil verwezenlijken.”

Wetenschap én technologie

“Wetenschap en technologie hebben mij altijd sterk geïnteresseerd. Ik ben dus bewust op zoek gegaan naar een doctoraatsplaats, waarbij ik die twee kon combineren. Bij het experimentele onderzoek dat ik nu uitvoer, krijg ik de kans om een recente technologie – nanopartikels – te implementeren in kankeronderzoek. Die combinatie is alles wat ik zoek in een job.”

Teamwork

“Ik werk graag in een team, om samen met anderen de bestaande kennis te verbeteren. Zo proberen we met meerdere doctoraatsstudenten de dendritische celtherapie een duwtje in de rug te geven, ieder vanuit ons eigen perspectief. Maar we discussiëren wel samen over onze resultaten en helpen elkaar verder. Zo kun je bijvoorbeeld ideeën van collega’s uitvoeren of hulp krijgen bij experimenten, als je alleen niet alles rond krijgt.”

Onderzoek

“Momenteel ben ik bezig met de laatste experimenten voor mijn thesisonderzoek, waarbij we nagaan welk effect chemotherapie heeft op een behandeling met het nanovaccin. In een ander experiment trachten we te achterhalen welke cellen van het immuunsysteem juist verantwoordelijk zijn voor de respons die we zien bij een nanovaccintherapie. Hopelijk zal mijn werk een goede basis vormen voor andere doctoraatsstudenten of misschien zelfs een nieuwe vaccinatie opleveren in de behandeling van tumoren.”

(Olivia)

“Ik heb verschillende keren geprobeerd om een beurs van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) te verkrijgen, maar ben daar jammer genoeg niet in geslaagd. Het was dus heel goed nieuws dat ik mijn doctoraatsthesis toch kon uitvoeren dankzij het Olivia Fund. Ik ben hen zeer dankbaar.”

Veelbelovende nanopartikels